Enorme toename diefstal GPS-apparatuur van landbouwvoertuigen

10 september '20, written by  Moving Intelligence

De agrarische sector wordt de laatste tijd geteisterd door diefstal van GPS-apparatuur. In ruim een jaar tijd loopt de geleden diefstalschade onder boeren al in de miljoenen euro’s. De GPS-displays zijn gewild omdat ze veelal universeel bruikbaar en uitwisselbaar zijn, wat de handel op de zwarte markt doet floreren.

Het voor boeren ideale systeem helpt hen bij het registreren van perceeldata en kan gekoppeld worden met werktuigen voor onder andere zaaien, oogsten, bodembewerking of bemesting. Een hulpmiddel waarmee agrariërs een enorme stap kunnen zetten in het efficiënter maken van hun bedrijf. Een hulpmiddel wat echter ook een fikse investering met zich meebrengt, zeker als het voor meerdere voertuigen aangeschaft moet worden. Als die apparatuur gestolen wordt betekent dat vaak een behoorlijke strop voor de betrokken boer. Helaas is het wel een trend die over het hele land waarneembaar is. Ondanks dat werktuigen al steeds vaker in afgesloten ruimtes worden gestald, camerabewaking wordt aangebracht en inbraakalarmsystemen worden geïnstalleerd. Als na diefstal ook nog eens blijkt dat GPS-systemen in sommige gevallen niet (mee)verzekerd zijn, dan is de schade extra groot, in een sector waar het toch al hard te halen is.

Politie neemt opvallende stijging waar

De opvallende stijging in diefstallen van GPS systemen uit landbouwvoertuigen is ook de politie niet ontgaan. Zij scharen de diefstallen inmiddels, door constateringen na eerdere aanhoudingen, onder grensoverschrijdende criminaliteit en werken daarom intensief samen met Europol in de opsporing en bestrijding van de internationale dadergroepen die verantwoordelijk zijn voor de diefstallen. De politie waarschuwt ook om extra alert te zijn wanneer GPS-apparatuur tweedehands wordt aangeboden via site als Marktplaats of eBay.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wij kunnen diefstal niet voorkomen, maar we kunnen er zeker aan bijdragen om de opsporing van uw eigendom te bespoedigen. Door het integreren van een Mi01 Peilzender, een na-diefstal terugvindsysteem, in uw apparatuur wordt het bij diefstal een stuk makkelijker om het gestolen object terug te vinden. De Mi01 heeft wereldwijde GPS en GSM dekking en kan in geval van diefstal RF signalen uit gaan zenden, waardoor het opsporen veel makkelijker wordt.

Naast uw GPS-apparatuur ook uw trekker of ander landbouwvoertuig beveiligen? Dat kan uiteraard ook. Onze voertuigvolgsystemen zijn uitermate geschikt om te installeren in uw trekker of landbouwvoertuig. Uitgebreid met de MiBlock startonderbreker kan het zelfs onmogelijk gemaakt worden om uw bezit te stelen.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met onze Sales afdeling op +31 (0)88 99 00 000 of sales@movingintelligence.com en laat u adviseren over de oplossing van uw beveiligingsvragen.